Tipteh
Senzorika
Logistična oprema
Krmiljenje, regulacije in komunikacije
Strojni vid
Industrijski računalniki
Varnost strojev
Varnostni stikalni elementi
Varnostni optični elementi
Oprema za dvoročne vklope
Varnostno relejski moduli
Oprema za varnostna vodila in varnostni krmilniki
Oprema za Explozijsko nevarna področja
Pogonska tehnika
Ostala oprema
Blagovne znamkePDF datoteka / 10,2 MB

Varnostni optični elementi

Spoznajte rešitve, ki jih zagotavlja nova generacija optično varnostnih elementov

Varnostne svetlobne zavese z novimi vgrajenimi funkcijami

Poleg samega izklopa v sili, ko zavesa zazna poseg v varovano področje, nova generacija varnostnih svetlobnih zaves in mrež ponuja vrsto dodatnih funkcij, ki prej niso bile možne, ali pa so bile izvedljive z vrsto dodatnih varnotnih modulov ali z varnostnim PLC-jem.

Kaj zagotavljajo nova generacija optično varnostnih elementov?

Nadzor zunanjih naprav

Svetlobna zavesa dinamično preverja elemente priklopljene na svoje izhode, ki vklapljajo moč:  releje, kontaktorje in ventile, oziroma njihove prisilno vodene povratne kontakte. Če katera od komponent odpove, zavesa z izklopom svojih varnostnih izhodov prepreči morebiten nevaren gib stroja. Tako stroja ni možno ponovno zagnati, dokler se napaka ne odpravi.

Stalno in plavajoče izločanje žarkov

Svetlobni zavesi s funkcijo izločanja žarkov lahko izločimo določene žarke, ki jih na primer prekinja transportni trak, ali orodje stroja, ki je nameščeno v varovanem področju, pri tem pa še vedno obdržimo polno varnostno funkcijo. Izločitev žarkov nastavimo z t.i. funkcijo učenja, kjer zavesa avtomatsko izloči žarke, ki so v tem trenutku prekinjeni. Če predmete, ki prekinjajo izločene žarke odstranimo, bi nastalo nezaščoteno področje. Zaradi tega se v tem primeru svetlobna zavesa odzove in izključi stroj.

Reducirana resolucija

Ta funkcija je uporabna v primeru podajanja drobnih predmetov kot so kabli in cevi  skozi področje varovano s svetlobno zaveso v stroj. Zavesa dopusti prekinitev enega ali več žarkov, odvisno od nastavitve. Če uporabimo funkcijo reducirane resolucije je potrebno ponovno izračunati varnostno razdaljo, na katero bomo namestili svetlobno zaveso in sicer moramo upoštevati novo, večjo resolucoji.

Enokoračno, dvokoračno ali večkoračno proženje stroja

V tem primeru svetlobna zavesa ni uporabljena samo kot varnostni element, ampak nadzira celotno delovanje stroja. Z dodatnimi senzorji ali stikali zavesa ve v kateri fazi cikla se nahaja stroj in glede na to v določenih fazah dopusti poseg delavca v varovano področje, v nevarnih fazah cikla pa prepečuje poseg v varovano področje.

“Muting” funkcija

Muting funkcija omogoča nemoten pretok blaga ali obdelovancev skozi varnostno napravo v varovano področje (pakirni stroj, robotska celica,…), ob enbem pa preprečuje vstop človeka v varovano področje.  Svetlobna zavesa nadzira tudi delovanje opozorilne muting lučke in omogoča varno odstranitev blaga ali obdelovancev iz muting področja, v primeru prekinitve muting procedure.

Serijski muting s 4 senzorji

Paralelni muting z dvema ali štirimi senzorji


Inteligentna, hitra diagnostika

Zavesa ima vgrajen 7 segmentni LED prikazovalnik, ki prikazuje osnovne podatke o zavesi, prikaže pa lahko tudi morebitno napako v priključitvi zavese. S povezavo na osebni računalnik dobimo možnost pregleda in nastavitve vseh sistemskih podatkov zavese. Prav tako lahko spremljamo vse dogodke, ki so se zgodili (naprimer vstop v varovano področje), postreže pa nam tudi s časom dogodka.

Nova področja uporabe varnostnih laserskih skenerjev

Podobno kot radar, varnostni laserski skener pregleduje kompletno delovno področje pred seboj na področju 190° kota in pri radiju več metrov. Z merjenjem časa odboja žarka od predmeta in kotne pozicije si sistem lahko sam izdela sliko svoje okolice. Skenerju podamo  dimenzije varnostnega področja, kjer ne želimo prisotnosti človeka. Če skener zazna predmet v varnostnem področju nemudoma izključi varnostne izhode.

Dve tipični področji uporabe laserkih skenerjev:


Uporaba pri stacionarnih strojih


Varuje področje pred strojem, področje varovanja je prilagojeno dejanski obliki prostora. Dodatno je nastavljeno še opozorilno področje, ki delavca opozori, da se približuje varnostnemu področju. Ob vstopu v varnostno področje se vsa nevarna gibanja stroja ustavijo.


Mobilna uporaba

Varuje pri avtomatskih transportnih napravah (slika 7). Različna varnostna polja se aktivirajo glede na pozicijo in hitrost transportne naprave. Dodaten nadzor s pomočjo opozorilnih polj predčasno opozori človeka, da se mora umakniti, ob enem pa to lahko izkoristimo tudi za zmanjšanje hitrosti naprave in s tem prepečimo neželeno močno zaviranje.

Z novimi laserkimi skenerji je možno realizirati tudi vertikalna varnostna polja:


Kontrola vstopa


Omogoča kontrolo vstopa v nevarne prostore (slika 8). Ključna prednost te uporabe je v zelo hitrem odzivu  80ms, kolikor potrebuje skener za zanesljivo detekcijo osebe, ki vstopa v nevaren proctor. Skener stalno pogleduje na okvir vrat in na tla, kot na referenčno obliko. Če v področje vstopi oseba ali predmet pride do odstopanja od referenčne oblike, kar povzroči izklop varnostnih izhodov skenerja.


Varovanje nevarnega področja

Ponuja varovanje dlani ali roke v varnostni kategoriji 3 (slika 9). Zaščita dlani zahteva optično varnostno napravo z resolucijo 30mm na celotnem varovanem področju, zaščita roke pa 40mm. Zaradi zahteve po visoki resoluciji lahko z laserskim skenerjem ščitimo odprtine do dveh netrov, kar je za večino aplikacij dovolj. Uporaba laserskega skenerja prinaša veliko prednost pred klasično uporabo varnostnih svetlobnih zaves v primeru, ko imamo na stroju dve posluževalni mesti. Med posluževanjem  prvega mesta, je drugo varovano in obratno, kar dosežemo s preklapljanjem med dvemi varovanimi področji.

Delitev izdelkov:

  Med varnostne optične elemente sodijo svetlobne zavese, svetlobne mreže, svetlobne zapore in laserski prostorski skenerji.

Varnostne svetlobne zavese so večžarkovne naprave, namenjene zaščiti prstov ali rok na nevarnih strojih, kot so npr. preše, krivilni stroji, škarje, ...Za dodatne informacije in vprašanja v zvezi z našimi izdelki in storitvami nas kontaktirajte.
Natisni natisni  |  Na vrh na vrh
E-NOVICE
Prejemajte e-novice o novih tehnologijah ter novih izdelkih iz Tipteha!
NOVICE
Basler širi svojo uspešno družino kamer ace z novimi modeli
Na tokratnem sejmu Vision v Stuttgartu je Basler predstavil nove modele iz ...>
Super učinkoviti elektromotor
Yaskawin energetsko učinkoviti motor s frekvenčnim pretvornikom serije V100 ...>
Signalne luči za vozila
Auer Signal je predstavil novo družino signalnih luči za vozila. Tipične ...>
Senzorika   Logistična oprema Krmiljenje, regulacije in
  komunikacije
Strojni vid Industrijski
  računalniki
Varnost strojev Oprema za explozijsko
  nevarna področja
Pogonska tehnika Ostala oprema Blagovne znamke
Predstavitev Reference Lokacija Kontakti
Avtomatizacija strojev Avtomatizacija procesov
OPLC krmilniki Decentralizirane
  vhodno/izhodne enote
Optični pretvorniki za
  industrijska vodila
Industrijske komunikacijske
  mreže
Industrijski regulatorji
Avtomatizacija Igralništvo Energetika Telekomunikacije Medicina Merilni sistemi Informacijska tehnika Transport Državne ustanove
Varnostni stikalni elementi Varnostni optični elementi Oprema za dvoročne
  vklope
Varnostno relejski moduli Oprema za varnostna
  vodila in varnostni krmilniki
Lastno varni senzorji Ex varnostni stikalni
  elementi
Ex preklopni ojačevalniki in
  bariere
Oprema za industrijska
  vodila v ex izvedbi
Signalizacijska oprema
Frekvenčni pretvorniki Servo pogoni Krmilniki gibanja Motorji za dvigala Programska oprema
Napajalniki Industrijski konektorji Industrijski števci Vgradni tiskalniki in
  rezalniki
Signalizacijska oprema