V podjetju Tipteh smo razvili rešitev za merjenje spodnje mrtve lege paha hitrohodne stiskalnice, pri čemer je osnovo projekta predstavljal laserski triangulacijski senzor Micro Epsilon ILD2300. Uporabili smo lasersko triangulacijsko metodo za merjenje odmikov stiskalnice in preverili hipotezo partnerskega podjetja.

Laserski triangulacijski senzor

Jedro naprave za merjenje odmikov je predstavljal laserski triangulacijski senzor ILD2300 podjetja Micro Epsilon z merilnim območjem 50mm. Gre za enega najhitrejših laserskih triangulacijskih senzorjev na trgu. Merilno območje 50mm smo izbrali zaradi dejstva, da je hod paha običajno okoli 25mm. Na ta način smo senzor lahko namestili tako, da je gibanje paha ves čas znotraj merilnega območja senzorja.

Točnost izbranega senzorja je bila 10µm, resolucija pa 0,8µm. To je ustrezalo zahtevam, da smo spodnjo mrtvo lego lahko določili vsaj na 20µm natančno. Laserski triangulacijski senzor s hitrostjo 30.000 meritev na sekundo meri položaj paha stiskalnice in določa statistični minimum. Pri analizi smo uporabili 4 senzorje, na vsakem oglišču paha po en senzor.

Rezultati

Potrdili smo, da hitrost stiskalnice vpliva na spodnjo mrtvo lego paha in posledično tudi na kvaliteto izdelkov.

Kliknite tukaj če izvedeti več o laserskih triangulacijskih senzorjih.

Laserski triangulacijski senzor
Laserski triangulacijski senzor

Preverjanje kakovosti

V partnerskem podjetju proizvodnja lamel poteka na hitrohodnih stiskalnicah različnih velikosti in pri različnih hitrostih. Spreminjanje hitrosti hitrohodne stiskalnice je ena od njenih osnovnih lastnosti.

Pri proizvodnji so opazili različno kvaliteto končnega izdelka, ki je bila v odvisnosti od hitrosti stiskalnice. Pri različnih hitrostih delovanja hitrohodne stiskalnice so opazili tudi različno obrabo orodij. Postavili so hipotezo, da se z višanjem hitrosti kvaliteta končnih produktov zmanjšuje.

Triangulacijski senzor v rešitvi po meri

Podjetje je želelo rešitev s katero bi lahko opazovalo zamik spodnje mrtve lege na hitrohodnih stiskalnicah, v odvisnosti od hitrosti. Te imajo tipično hitrost paha 300 hodov v minuti, posamezen hod pa meri 25mm. Točnost izmerjene spodnje mrtve lege naj bi bila vsaj 20µm.

Tu so k projektu pristopili inženirji podjetja Tipteh, ki so razvili ustrezno merilno metodo, s katero so preverili postavljeno hipotezo. Ker je gibanje paha izredno hitro je za izvedbo tovrstnih meritev možna zgolj uporaba najhitrejših brezkontaktnih merilnikov. Ti pa morajo imeti dovolj kratek čas vzorčenja, kajti v nasprotnem bo napaka meritve prevelika.

Laserski triangulacijski senzor

Preostale komponente uporabljene v projektu

V mobilni napravi za merjene spodnje mrtve lege hitrohodne stiskalnice smo uporabili tudi naslednje komponente:

  • PLC krmilnik Unitronics Unistream
  • Hirschmann Spider 3 premium line omrežno stikalo
  • Napajalnik Mean Well NDR

Želite dodatne informacije?

Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.

Z veseljem vam bomo svetovali in pomagali izbrati optimalno rešitev.

Kako Vam lahko pomagamo?

Strinjam se s politiko: