Koračni motorji

Koračni motorji za pretvorbo signala v rotacijo osi

Koračni motor je elektromehanski del, ki pretvori električni signal v mehansko rotacijo osi. Vsak pomik osi za točno določen kot se izvede ob električnem pulzu. Koračni motor torej pretvarja električne pulze v rotacijo njegove osi. 

Koračni motor je brez ščetk, je sinhronski električni motor, ki razdeli celoten obrat osi v določeno število korakov. Pozicija motorja je lahko natančno kontrolirana brez povratne zanke, v kolikor je koračni motor ustrezno dimenzioniran glede na aplikacijo. Pogoni s koračnimi motorji se uporabljajo v raznih aplikacijah za pozicioniranje, pripravo, rotacijo in pomik raznih delov ali opreme.

Na tem področju se lahko proizvajalec RTA pohvali z več kot 3 desetletji izkušenj na področju motornih pogonov s koračnimi motorji. Z lastno ekipo za raziskave in razvoj preskušajo in računalniško testirajo razvite pogone. Izkušena inženirska ekipa podjetja vam bo strokovno svetovala in vam nudila podporo v vaših aplikacijah.

Koračni motorji in pogoni ter njihove prednosti

 • Enostavna uporaba (vgradnja in zagon),
 • vsestranskost uporabe (za različne aplikacije),
 • natančen in hiter odziv (start/stop/reverse),
 • enostavna konstrukcija,
 • visoka zanesljivost in robustnost tudi v zahtevnih okoljih,
 • konstanten navor tudi v mirovanju (holding torque), visok navor pri nizkih vrtljajih,
 • nizka cena glede na ostale pogonske krmilne sisteme,
 • nizki stroški vzdrževanja.

Kliknite na logotip in obiščite spletno stran proizvajalca RTA.

Koračni motorji in njihovo delovanje

Koračni motor pretvori električni signal v mehanski pomik vsakič, ko dobi električni pulz. Vsak pulz premakne os koračnega motorja za vrednost enega koraka. V primeru resolucije koračnega motorja 1,8°, pomeni, da bo os motorja naredila 1 obrat po 200 pulzih (360°/ 1,8° = 200).

Polni korak (Full step)

Polni korak motor obratuje z eno fazo aktivirano v določenem času ali z dvema fazama, ki sta aktivirani istočasno. V tem primeru motor naredi 1 korak oz. premik osi za 1,8°. Navor motorja je v primeru, ko sta aktivirani dve fazi 30% – 40% večji, kot pri delovanju samo z eno fazo.

Full step koračni motorji

Polni korak, 1 faza aktivirana

polni korak, 2 fazi aktivirani

Polni korak, 2 fazi aktivirani

Polovični korak (half step)

V tem primeru gre za izmenično aktivacijo ene in dveh faz, kar pomeni, da je premik osi motorja v koraku za 0,9°, kar pomeni dvakrat več pozicij in dvakrat večjo resolucijo koračnega motorja.

 koračni motorji s polovičnim korakom

Polovični korak

Microstepping

Pri microsteppingu pa je lahko motorjev osnovni korak razdeljen na do 256 korakov, kar naredi korake še manjše. Krmilnik koračnega motorja pošilja motorju signal dveh sinusoidnih faz, ki sta med seboj zamaknjeni v faznem kotu 90°. V tem primeru se os motorja vrti bolj zvezno in ni tipičnega koračnega premikanja osi koračnega motorja.

microstepping, fazni zamik napetosti/toka za 90°

Polovični korak

Kako delujejo koračni motorji z resolucijo 1,8° (200 korakov/obrat)?

Koračni motorji z resolucijo 1,8° ima 200 korakov na obrat osi. Torej, os se obrne za en obrat po 200 pulzih iz pogonskega krmilnika koračnega motorja. Rotor koračnega motorja je sestavljen iz magneta in dveh kap, ki imata po 50 zob.

Stator koračnega motorja ima 8 radialno pozicioniranih polovih čevljev, ki so izdelani iz tankih magnetnih plošč, ki so med seboj izolirane. Na njih imamo 8 navitij. Polovi čevlji pa imajo 48 zob, kar je 2 manj kot jih ima rotor. Razdelitev zob je sledeča: 2 polova čevlja sta popolnoma poravnana z rotorjem, 2 polova čevlja sta popolnoma neporavnana z rotorjem in 4 polovi čevlji so polovično poravnani z rotorjem.

Potrebni koraki

Korak 1

Korak 1

Poravnani poli rdeče barve (sila, ki privlači različna magnetna pola), neporavnani poli rumene barve (enaka magnetna pola).

Korak 2

Korak 2

Rotor se premakne za ¼ »zob« ali 1,8°in poravna (privlačnost različnih polov modra barva), neporavnani poli pa so v zeleni barvi.

Korak 3

Korak 3

Rotor se premakne za 1,8°tako, da se poravnajo oranžni poli, rdeči so neporavnani.

Korak 4

Korak 4

Rotor se premakne za 1,8°tako, da se poravnajo zeleni poli, modri so neporavnani

Naslednji korak je ponovno 1 korak. Ker ima rotor 50 zob in se premik za ¼ zoba zgodi ob vsakem novem koraku (pulzu s pogonskega krmilnika) je celotno število polnih korakov koračnega motorja 200.

 

Odprtozančni način delovanja

V odprtozančnem načinu delovanja koračni motor nima povratne vezave oz. naprave za merjenje pozicije. Pozicioniranje opravi krmilnik, ki pomik razdeli na število korakov, potrebnih za dosego cilja. Torej, koračni motor dobi od krmilnika ustrezno število pulzov, da pride do želene pozicije. Tako je pozicija motorja lahko natančno kontrolirana brez povratne zanke, v kolikor je koračni motor ustrezno dimenzioniran glede na aplikacijo.

Koračni motorji z enkoderjem

Pri koračnem motorju z enkoderjem, ki je vgrajen na njegovo os dobimo povratni signal pozicije osi motorja, njegove hitrosti ali obeh podatkov. Tak način vezave pomeni zaprtozančni način. Tak način se uporablja pri aplikacijah, kjer je pomembna varnost in vzdrževanje pravilne pozicije koračnega motorja.

Koračni motorji z zavoro

Pri koračnem motorju z zavoro, je le ta ki je prav tako vgrajena na njegovo os kot enkoder. Zavora poskrbi za večji zadrževalni moment ob zaustavitvi motorja.

Kliknite in se prijavite na naše e-novice! Največ 2x mesec boste prejeli samo koristne informacije o opremi za avtomatizaciji!

Aplikacije s pogoni s koračnimi motorji

 • XY mizah za pozicioniranje,
 • Skladiščnih, pick and place sistemih in robotih,
 • Pakirnih sistemih in opremi za aplikacijo etiket,
 • Raznih transportnih in logističnih sistemih (interni premiki, orientacija),
 • Sistemih za usmerjanje in poravnavo, kotni in linearni,
 • Sistemih za menjavo formatnih delov ali orodij,
 • Merilnih in laboratorijskih inštrumentih,
 • Transportnih trakovih…

Najpogostejši tipi strojev

 • Pakirni stroji in oprema za etiketiranje,
 • Polnilni stroji za tekočine in praškaste izdelke,
 • Stroji za rezanje plastike, kovin, lesa, keramike, stekla, kamna in usnja,
 • Stroji za oblikovanje materialov,
 • Roboti,
 • Laboratorijski inštrumenti,
 • Stroji za tiskanje, 2D, 3D…

Želite dodatne informacije?

Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času. Z veseljem vam bomo svetovali in pomagali izbrati optimalno rešitev.

Kako Vam lahko pomagamo?

Strinjam se s politiko:

Preberite sorodne novice:

Pogonski krmilnik X-PLUS RTA

Pogonski krmilnik X-PLUS podjetja RTA

,

Pogonski krmilnik X-PLUS uporabite za izjemno natančno, tiho in gladko delovanje svojega koračnega motorja, priključenega direktno na omrežno napetost.

Sigma-7 Yaskawa

Servo pogoni Sigma-7 PROFINET, Yaskawa

,

Yaskawini servo pogoni z vgrajenim PROFINET vmesnikom so kompatibilni s številnimi motorji. Naj povečajo učinkovitost vaših motion aplikacij v proizvodnji!

Industrijski koračni motorji serije RH

,

Iščete rešitev za industrijsko motion aplikacijo? Robustni in enostavni industrijski koračni motorji serije RH iz podjetja RTA s.r.l. so pravi odgovor!