Kaj so piškotki?

Piškotki so datoteke, ki jih vse spletne strani uporabljajo za shranjevanje nastavitve. Spletne strani shranijo svoje piškotke na vaši napravi, s katero dostopate do interneta. To delajo z namenom, da prepoznajo posamezne naprave in nastavitve, ki ste jih uporabili pri dostopu.

Piškotki spletnim stranem omogočajo prepoznavanje, če ste že obiskali spletno mesto in v primeru naprednih aplikacijah se lahko s pomočjo piškotkov ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve spletne strani. Piškotki se shranjujejo pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporabljate in slednji lahko shranjevanje piškotkov po vaši želji omejite ali onemogočite. Na vsebino o piškotih se lahko vrnete v vsakem trenutku in se kadarkoli odločite, da ne dovolite več uporabe piškotkov.
Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, ki zbirajo zgolj vaše anonimne podatkov, kar pomeni, da vas osebno ne moremo prepoznati ali kakorkoli poškodovati vaše naprave. Piškotke na naši strani uporabljamo samo in zgolj za razumevanje učinkovitosti delovanja našega spletnega mesta. Z analizo teh podatkov pa poskušamo razumeti katera vsebina ima za vas največji pomen.

Zakaj so piškoti potrebni?

Ne ustrašite se piškotkov, saj so ključnega pomena pri zagotavljanju najbolj priljubljenih spletnih storitev in koristnih funkcionalnosti spletnih trgovin. Slednje brez piškotkov ne bi mogle obstajati, hkrati pa vam piškotki omogočajo hitrejše nalaganje spletnih strani ter prijetnejšo interakcijo s spletno stranjo.

S piškotki je mogoče tudi zbirati statistik o obiskovalcih in njihovih obiskov spletne strani. Z analizo teh podatkov lahko upravljalci spletne strani ugotovijo, ali je spletna stran oblikovana skladno z Vašimi preferencami. To je tudi naše glavno vodilo – oblikovati spletna stran, ki Vam bo postregla z relevantno vsebino ter vas navdušila, da se boste bolj pogosto vračali na našo spletno stran po informacije o novostih v industrijski avtomatizaciji.

P.S.: Več informacij o priporočeni in dovoljeni uporabi piškotkov na spletni strani si lahko preberete v dokumentu informacijskega pooblaščenca!

Prenesi smernice o uporabi piškotkov!

Za kaj uporabljamo piškotke na naši spletni strani?

Sejni piškotki:

 Sejni oz. začasni piškotki bodo odstranjeni iz vaše naprave ko zaprete brskalnik. Beležijo ali je vaš brskalnik uspešno zagnal vse potrebne skripte strani (ki zagotavljajo vsebino), spremembe nastavitev med obiskom (npr. sprememba jezika, velikosti črk, …) ter nam pomagajo izboljšati delovanje in uporabnost naše strani. 

Trajni piškotki:

Trajni ali shranjeni piškotki bodo ostali shranjeni v vaši napravi približno 6 mesecev. Na spletni strani jih uporabljamo za preprečevanje “spam” izpolnjenih in oddanih povpraševanje preko vnosnih form na naši strani. Tako vam ni potrebno ob vsakem oddanem povpraševanju na naši spletni strani dokazovati, da niste “bot”. Za to uporabljamo rešitev Google Recaptcha.

Piškotki za spremljanje učinkovitosti spletne strani:

Analitične piškotke uporabljamo za optimizacijo uporabniške izkušnje med obiskom strani. Shranjujejo anonimne podatke o obiskih strani ter nam tako pomaga ustvariti boljšo predstavo o Vas obiskovalcih ter kako uporabljate stran. Na podlagi analize podatkov iz Google Analytics lahko tako prilagajamo delovanje spletne strani željam in potrebam Vas obiskovalcev.

Podatkov, zbranih s pomočjo piškotkov ne bomo posredovali tretjim osebam. To vam zagotavljamo!

Katere piškotke uporabljamo?

Ime piškotkaNamenČas potekaPodjetje
PHPSESSIDEnoličen identifikator seje obiskovalcaDo konca trajanja sejeTipteh d.o.o.
_gaPiškotek za spremljanje statistike ogledov spletne strani2 letiGoogle Analytics
_gidPiškotek za spremljanje statistike ogledov spletne strani 24 urGoogle Analytics
_gatPiškotek za spremljanje statistike ogledov spletne strani 1 minutaGoogle Analytics
NIDIdentifikator, ki ga uporabljamo na strani za prepoznavanje, da obiskovalec spletne strani ni “bot”6 mesecevGoogle

Kako lahko onemogočite piškotke?

V kolikor želite, se lahko sami odločite, da ne boste dovolili shranjevanja piškotkov na vašem računalniku. Nastavitve piškotkov lahko prosto spreminjate preko nastavitev vašega spletnega brskalnika. Informacije o tem, kako spremeniti nastavitve shranjevanja piškotkov vašega spletnega brskalnika lahko najdete na spodnjih povezavah.

POZOR! Zavedati se morate, da lahko spletna stran deluje optimalno le, v kolikor so piškotki omogočeno. V kolikor onemogočite piškotke, obstaja velika verjetnost, da spletna stran ne bo delovala pravilno!

V kolikor želite odklopiti oglaševalske funkcije storitve Google Analytics, lahko le te onemogočite s spreminjanjem vaših preferenc na Google-ovi strani »Nastavitve oglasov« ter z Google orodjem »Nastavitve oglasov« za mobilne aplikacije. Obstajajo tudi drugi načini onemogočanja oglaševalskih piškotkov, ki so Vam na voljo. Med drugimi lahko uporabite storitev na spletni strani Network Advertising Initiative. 

V kolikor želite, pa se lahko vaš spletni brskalnik tudi popolnoma izključite iz analitičnega programa Google Analytics z dodatkom za Google Chrome, ki ga najdete na spletni strani https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/.