Kaj so piškotki?

Piškotki spletnim stranem omogočajo prepoznavanje, če ste že obiskali spletno mesto in v primeru naprednih aplikacijah se lahko s pomočjo piškotkov ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve spletne strani. Piškotki se shranjujejo pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporabljate in slednji lahko shranjevanje piškotkov po vaši želji omejite ali onemogočite. Na vsebino o piškotih se lahko vrnete v vsakem trenutku in se kadarkoli odločite, da ne dovolite več uporabe piškotkov.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, ki zbirajo zgolj vaše anonimne podatkov, kar pomeni, da vas osebno ne moremo prepoznati ali kakorkoli poškodovati vaše naprave. Piškotke na naši strani uporabljamo samo in zgolj za razumevanje učinkovitosti delovanja našega spletnega mesta. Z analizo teh podatkov pa poskušamo razumeti katera vsebina ima za vas največji pomen.

Piškotki so datoteke, ki jih vse spletne strani uporabljajo za shranjevanje nastavitve. Spletne strani shranijo svoje piškotke na vaši napravi, s katero dostopate do interneta. To delajo z namenom, da prepoznajo posamezne naprave in nastavitve, ki ste jih uporabili pri dostopu.

Zakaj so piškoti potrebni?

S piškotki je mogoče tudi zbirati statistik o obiskovalcih in njihovih obiskov spletne strani. Z analizo teh podatkov lahko upravljalci spletne strani ugotovijo, ali je spletna stran oblikovana skladno z Vašimi preferencami. To je tudi naše glavno vodilo – oblikovati spletna stran, ki Vam bo postregla z relevantno vsebino ter vas navdušila, da se boste bolj pogosto vračali na našo spletno stran po informacije o novostih v industrijski avtomatizaciji.

P.S.: Več informacij o priporočeni in dovoljeni uporabi piškotkov na spletni strani si lahko preberete v dokumentu informacijskega pooblaščenca!

Ne ustrašite se piškotkov, saj so ključnega pomena pri zagotavljanju najbolj priljubljenih spletnih storitev in koristnih funkcionalnosti spletnih trgovin. Slednje brez piškotkov ne bi mogle obstajati, hkrati pa vam piškotki omogočajo hitrejše nalaganje spletnih strani ter prijetnejšo interakcijo s spletno stranjo.

Piškotki, ki jih uporabljamo na naši strani

Nujno potrebni piškotki

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje vseh funkcionalnosti na naše spletne strani, s katerimi ustvarjamo vrednost za vas.

Ciljni piškotki

Piškotki, ki s katerimi vam bodo sistemi dostavili oglase, ki so pomembni za vas in vaše interese.

Statistični piškotki

Piškotki s katerimi sledimo statistiki obiskov naše strani in na podlagi rezultatov optimiziramo vašo izkušnjo med obiskom strani.

Piškotki tretjih strani

Piškotki partnerskih storitev (Facebook, LinkedIn,…). Če se z uporabo strinjate bomo spletno stran lažje prilagodili glede na vaše preference.

Neklasificirani piškotki

Piškotki, ki ne spadajo v nobeno od kategorij, a jih uporabljajo storitve, s katerimi vam predstavljamo vsebine na strani.

ImeKategorijaLastnikOpisRok
_gat_UA-62831116-1Nujno potrebni piškotki .tipteh.siZa sledenje spletnim statistikam in dejavnosti obiskovalcev na spletnem mestu (podatki o prvem obisku, ogledu strani, času brskanja, vstopni in izstopni točki, …)1 sekunda
_gid Nujno potrebni piškotki .tipteh.si Za sledenje spletnim statistikam in dejavnosti obiskovalcev na spletnem mestu (podatki o prvem obisku, ogledu strani, času brskanja, vstopni in izstopni točki, …)25 sekond
_ga Nujno potrebni piškotki .tipteh.si Za sledenje spletnim statistikam in dejavnosti obiskovalcev na spletnem mestu (podatki o prvem obisku, ogledu strani, času brskanja, vstopni in izstopni točki, …)4 ure
VISITOR_INFO1_LIVENujno potrebni piškotki .youtube.comPiškotek hrani informacije za prikazovanje vgrajenega pretočnega videa. 1 ura
IDECiljni piškotki .doubleclick.netPiškotek služi Doubleclik usmerjenim/personliziranim reklamam.2 uri
PREF Ciljni piškotki .youtube.comGoogle uporablja piškotke, kot so »PREF«, »NID« in »SID«, za prilagajanje oglasov na Googlovih spletnih mestih, na primer v Iskanju Google.1 ura
GPS Ciljni piškotki .youtube.comPiškotek za razločevanje uporabnikov, ki omogoča geografsko sledenje.2 sekundi
YSC Ciljni piškotki .youtube.comPiškotek hrani informacije za prikazovanje vgrajenega pretočnega videa.5 dni
NIDCiljni piškotki .google.comGoogle uporablja piškotke, kot so »PREF«, »NID« in »SID«, za prilagajanje oglasov na Googlovih spletnih mestih, na primer v Iskanju Google.1 ura

Kako lahko onemogočite piškotke

V kolikor želite, se lahko sami odločite, da ne boste dovolili shranjevanja piškotkov na vašem računalniku. Nastavitve piškotkov lahko prosto spreminjate preko nastavitev vašega spletnega brskalnika. Informacije o tem, kako spremeniti nastavitve shranjevanja piškotkov vašega spletnega brskalnika lahko najdete na naslednjih povezavah.

V kolikor želite odklopiti oglaševalske funkcije storitve Google Analytics, lahko le te onemogočite s spreminjanjem vaših preferenc na Google-ovi strani »Nastavitve oglasov« ter z Google orodjem »Nastavitve oglasov« za mobilne aplikacije. Obstajajo tudi drugi načini onemogočanja oglaševalskih piškotkov, ki so Vam na voljo. Med drugimi lahko uporabite storitev na spletni strani Network Advertising Initiative. 

V kolikor želite, pa se lahko vaš spletni brskalnik tudi popolnoma izključite iz analitičnega programa Google Analytics z dodatkom za Google Chrome, ki ga najdete na spletni strani https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/.

POZOR! Zavedati se morate, da lahko spletna stran deluje optimalno le, v kolikor so piškotki omogočeno. V kolikor onemogočite piškotke, obstaja velika verjetnost, da spletna stran ne bo delovala pravilno!