Kako bo industrijski internet stvari povečal učinkovitost proizvodnje

Internet Stvari v industriji predstavlja enega pomembnejših trendov v avtomatizaciji in bo ključni element prihodnjih platform Industrije 4.0. Te platforme bodo v spremenile poslovanje proizvodnih podjetij. Bistvo industrijskega interneta stvari oziroma IIoT je zbiranje velikega števila podatkov po posameznih elementih v celem podjetju. Ti podatki so nato obdelani za povečanje učinkovitosti in produktivnosti podjetja, zmanjšanje stroškov ali druge naloge. Med učinkovite načine zmanjšanja stroškov se uvršča tudi prediktivno vzdrževanje proizvodnje.

Internet stvari in izzivi vzdrževanja opreme

Vzdrževanje v proizvodnji ločimo na vzdrževanje po napaki in na vzdrževanje pred napako. Kurativno vzdrževanje po napaki je običajno povezano z začasnim izpadom proizvodnje ter z dodatnimi stroški. Med preventivno vzdrževanje pred napako uvrščamo tudi, s strani proizvajalca opreme, predpisano standardno redno vzdrževanje. V svetu industrije se vse bolj uveljavlja prediktivno vzdrževanje glede na stanje proizvodnje.

Prediktivno vzdrževanje na osnovi realnega stanja

Pri tem vzdrževanju lahko z analizo stanja strojev napoveste poslabšanje stanja. Tako lahko načrtujete zamenjavo ali popravilo, brez zastoja proizvodnje. Prediktivno vzdrževanje na osnovi stanja lahko zagotovite z občasnimi kontrolnimi pregledi strojev, ki jih izvajajo lastni ali zunanji izvajalci. Prediktivno vzdrževanje lahko zagotovite tudi tako, da ga postavite na industrijski internet stvari ter tako omogočite spremljanje realnega stanja strojev in ukrepanje preko spleta.

Internet stvari v industriji - aplikacije

Prednosti prediktivnega vzdrževanja:

 • izboljšana zanesljivost delovanja – manj naključnih ozr. neplaniranih izpadov,
 • nižji stroški vzdrževanja – popravilo pred nastankom škode ali zmanjšanje le te,
 • učinkovito vzdrževanje/planiranje nabave delov – načrtovanje nabave rezervnih delov in dela,
 • enostavna uporaba – zmanjšanje stroškov vgradnje in zapletenosti klasične analize podatkov,
 • izboljšan nadzor na napravami – uporaba podatkov za pomoč pri iskanju temeljnih vzrokov napak in analiza zanesljivosti,
 • industrijski internet stvari – takojšnja opozorila za boljše odločitve in daljinsko upravljanje naprav.

 

Celovita rešitev za internet stvari

Predstavljamo primer celovite aplikacije za IIoT, s katero boste omogočili učinkovito vzdrževanje rotacijskih naprav glede na njihovo realno stanje. Brezžični vibracijski/temperaturni senzor Banner Engineering QM30VT vam bo zagotovil stalno merjenje efektivne vrednosti (»ang.: Root Mean Square, kratko RMS«) vibracij, visokofrekvenčne pospeške in temperaturo vrtečih se naprav, realnem času, medtem ko bodo le te obratovale. S pomočjo rešitve boste preprečili nepredvidene izpade rotacijskih naprav in izgube, povezane s takimi izpadi.

Izzivi vzdrževanja rotacijskih naprav

 • neuravnotežena/neporavnana stanja naprav,
 • nepritrjene ali obrabljeni deli,
 • nepravilno gnani ali vgrajeni deli,
 • temperaturno pregrevanje,
 • zgodnje zaznavanje napak na ležajih

Izkoristite strojno učenje

V kombinaciji z krmilnikom DXM bo rešitev s pomočjo algoritmov strojnega učenja definirala meje normalnega delovanja in nastavila opozorilne meje. Za vsak povezani stroj bo kreirala opozorilni svetlobni signal ter definirala akutne in kronične napake. Podatki in opozorila, zbrani na krmilniku DXM, boste lahko prenesli na glavni krmilnik ali v oblačno storitev za industrijski internet stvari. Tako boste zagotovili dostop in posledično analizo podatkov, neodvisno od lokacije.

Rešitev je primerna za industrije, kjer je v proces vključenih veliko število rotacijskih naprav. Med te se na primer uvrščajo papirna, avtomobilska in konstrukcijska industrija, obdelava metala ter mnoge druge.

Vas zanima kako implementirati
prediktivno vzdrževanje na podlagi nadzora vibracij?

 

Želite dodatne informacije?

Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.

Z veseljem vam bomo svetovali in pomagali izbrati optimalno rešitev.

Kako Vam lahko pomagamo?

Strinjam se s politiko:

Internet stvari v industriji in Brezžični vibracijski/temperaturni senzor Banner

 

 

Preberite sorodne novice:

 

3D snapshot senzorji

Precizni 3D snapshot senzorji za proizvodne linije

,

3D snapshot senzorje Micro-Epsilon izkoristite za natančne avtomatizirane meritve in preverjanje površin na proizvodni liniji in povečajte produktivnost!

Števec obiskovalcev – poskrbite za zdravje obiskovalcev

,

Izkoristite zanesljiv števec ljudi po privlačni ceni, zagotovite predpisano število oseb v prostoru in poskrbite za zdravje obiskovalcev in zaposlenih!

senzorji nagiba Turck

Senzorji naklona za visokodinamične meritve

,

Izkoristite enostavno vgradljive in visoko razpoložljive Turck senzorje naklona z IO-Linkom za zanesljive visoko dinamične meritve!

Higienski senzorji Turck in kabli s konektorji ESCHA

Higienski senzorji in kabli za prehrambeno industrijo in farmacijo

, ,

Izkoristite higienske senzorje Turck in kable Escha za nemoteno proizvodnjo v okoljih z najvišjimi higinskimi standardi!