Laserska kontrola steklenic z brezkontaktnimi laserski senzorji

Laserska kontrola steklenic je le eden od številnih izzivov, s katerimi se srečujejo inženirji v pivovarski industriji. K dodatni kompleksnosti problema pa še dodatno prispeva hitra rast števila različnih vrst piva in oblik pivskih steklenic na trgu. V obdobju intenzivne proizvodnje sezonskih vrst piva, so šarže različnih vrst piva običajno manjše in številčnejše, temu primerno raznolike pa so tudi oblike pivskih steklenic. Zanesljiv in sproten nadzor vrnjenih steklenic, oz. avtomatizacija tega procesa, je nepogrešljiv za kvalitetno proizvodnjo. Tako avtomatizacijo zagotavlja laserska kontrola pivskih steklenic, z aplikacijo podjetja iz skupine Tipteh.

Zanesljivo zaznavnje tudi pri najhitrejših linijah

Brezkontaktni laserski senzorji podjetja Micro-Epsilon omogočajo hitro in zanesljivo zaznavo in preverjanje višine in prisotnosti pivskih steklenic v zabojih, ki se vrnejo v polnilnice in pivovarne. Ker so steklenice reciklažne, jih je možno ponovno polniti 40 do 50-krat. Med postopkom pranja, odstranitve etiket in priprave za polnjenje, je poleg zagotovitve brezhibnosti steklenic, za pivovarne in polnilnice bistvena tudi kontrola tipa steklenic v zaboju.

Raznolikost steklenic je za polnilnice in pivovarne velik izziv. V steklo je lahko npr. vtisnjen logo pivovarne, pri številnih pivovarnah pa je unikatna oblika pivskih steklenic del blagovne znamke. Ocenjujejo, da je približno tretjina steklenic v vrnjenih zabojih napačna. Ročni pregled zabojev s steklenicami je mukotrpen, zahteven in drag, zaradi človeških napak pa pogosto tudi nezanesljiv. Laserska kontrola te pomanjkljivosti odpravi.

 

Laserska kontrola steklenic s Tipteh aplikacijo
laserska kontrola prisotnosti steklenic

Avtomatska laserska kontrola steklenic

V primerjavi z običajnimi sistemi za obdelavo slik, laserski senzorji ne preverjajo le prisotnosti, ampak kontrolirajo tudi višino steklenic. Slednja od ciljne višine steklenice ne sme odstopati za več kot 3 mm. PLC prejme kot rezultat »OK« ali »not OK« vrednost, pri čemer se lahko zaboj z neustrezno vsebino takoj umakne iz proizvodne linije. Vsi rezultati in stanje so prikazani na vgrajenem zaslonu nadzorne naprave.

Uporaba laserskih senzorjev zagotavlja precej učinkovitejšo in zanesljivejšo kontrolo od ročne. Podjetje iz skupine Tipteh je razvilo in izdelalo nadzorni sistem, ki uporablja laserske linijske triangulacijske senzorje za hiter in popolnoma avtomatiziran pregled vrnjenih zabojev s steklenicami. Linijska naprava je opremljena s petimi laserskimi senzorji scanCONTROL 2900-50 podjetja Micro-Epsilon. Postavljeni so nad transportni trak z zaboji, vsak meri svojo linijo steklenic, transportni trak pa se lahko premika s hitrostjo do 850 mm/s.

Merilni princip

Micro-Epsilon scanCONTROL laserski senzor temelji na laserskem triangulacijskem principu za dvodimenzialno zaznavo profila. Iz oddajnika proti tarči pošilja širok linijski laserski žarek. Od površine tarče odbiti laserski žarek se projecira na visoko občutljivo sprejemno (CCD/CMOS) matriko senzorja. Kontroler v senzorju poleg podatka o oddaljenosti tarče (z-os), meri tudi položaj izmerjene točke vzdolž laserske linije (x-os). Izmerjene vrednosti predstavljajo vrednost v dvodimenzionalnem koordinatnem sistemu senzorja. Če se tarča premika, ali pa se premika senzor, je možna zaznava tridimenzionalnih vrednosti.

Želite brošuro brezkontaktnih laserskih senzorjev serije scanCONTROL 29xx?

Kliknite tukaj in prenesite brošuro
lasersa kontrola z linijsko napravo scanCONTROL
lasersa kontrola z linijsko napravo scanCONTROL

Laserska kontrola z linijsko napravo scanCONTROL

Z dimenzijami 96 mm x 85 mm x 33 mm in vgrajenim kontrolerjem, je scanCONTROL 2900-50 prostorsko varčna, avtomatizirana rešitev za kontrolo praznih steklenic v polnilnicah in pivovarnah. Ker senzor dela pri hitrosti do 2.000 profilov na sekundo, je idealen tako za statične kot za dinamične procese. Glavni izziv za meritev so različne odbojne lastnosti steklenic na račun različne barve stekla (večinoma v zelenih ali rjavih tonih). Poleg tega so v zabojih lahko steklenice z ali brez zamaškov, kar senzorji zaznajo s pomočjo prednastavljenih algoritmov. S sočasnim zajemom podatkov o profilu, senzorji pravilno izmerijo tudi steklenice, ki se v zaboju na tekočem traku tresejo in vibrirajo. Senzorji so lahko precej oddaljeni od merjenih steklenic, na vsak profil pa zaznajo oz. imajo resolucijo 1.280 merjenih točk.

Meritve so ocenjene že na proizvodni liniji. Preko GigE Vision vmesnika se iz senzorja surovi podatki vnašajo v programsko opremo za obdelavo slik in na liniji tudi ovrednotijo. Vsi podatki se lahko shranijo za kasnejšo statistiko, ocenjevanje in optimizacijo procesov. Laserska kontrola s senzorji Micro-Epsilon omogoča visoko natančnost, hitrost in zanesljivost, ter hkrati ponuja ekonomičo rešitev za zahtevano nalogo.

Želite več informacij o laserski kontroli steklenic?

Izpolnite obrazec in kontaktirali Vas bomo v najkrajšem možnem času.

Z veseljem Vam bomo pomagali z nasvetom in pri izboru optimalne rešitve.

Kako Vam lahko pomagamo?

Strinjam se s politiko:

Preberite sorodne novice:

thicknessGAUGE

Merilni sistem debeline ThicknessGAUGE Micro Epsilon

,

Merilni sistem debeline ThicknessGAUGE Micro Epsilon izkoristite za izredno natančne meritve debeline različnih materialov in površin, po zelo ugodni ceni.

Laserski senzor razdalje optoNCDT ILR2250

Industrijski laserski senzor razdalje za merjenje velikih razdalj

,

Industrijski laserski senzor razdalje optoNCDT ILR2250 vam brezkontaktno, hitro in natančno izmeri velike razdalje v zahtevnih industrijskih aplikacijah!

Industrijski interferometer za zelo natančne brezkontaktne meritve

,

Industrijski interferometer z belo svetlobo za brezkontaktno meritev razdalje in debeline v nanometrskem območju v zahtevnih industrijskih aplikacijah!

Laserski triangulacijski senzor Micro-Epsilon za najbolj natančne meritve

,

Laserski triangulacijski senzor optoNCDT 1900 je kompakten in robusten senzor, ki vam bo zagotovil natančne in zanesljive meritve na zahtevnih površinah!

Spektrometer Micro Eplion ACS700 za merjenje barv

,

Spektrometer ACS700 vam bo omogočil izredno natančno in hitro brezkontaktno merjenje barv in odtenkov izdelkov in snovi v industriji ter laboratorijih.