Zaščita v Industriji 4.0 z ultrazvočnim varnostnim sistemom USi

Zaščita v Industriji 4.0 bo sedaj enostavnejša. S tem namenom vam podjetje Mayser, specialist na področju brezkontaktne detekcije, ponuja ultrazvočni senzor USi safety in sestavlja ultrazvočni varnostni sistem USi. Je odgovor proizvajalca na eksponentno rast avtomatizacije, industrije 4.0, sodelovanja človeka in robota ter avtomatsko vodenih vozilih (AGV – autonomous guided vehicles). Pri takih aplikacijah je izredno pomembna zaščita oseb v industriji pred poškodbami ter tako preprečiti nepotrebno škodo za podjetje.

Z ultrazvočnim varnostnim senzorjem USi safety je ustrezna zaščita za osebe v Industriji 4.0 za nevarne cone zagotovljena. Zaščito nudi tudi najmanjšim objektom v celotni razdalji nadzorovanega območja, ne glede na material, obliko, barvo, prepustnost (transparentnost). Med slednje se uvrščajo tudi prst, ud ali telo posameznika, predmet in podobni primeri. Če varnostni sistem zazna del osebe (prst, ud), osebo ali objekt v nadzorovanem območju, se so sistem avtomatično prilagodil delovanje stroja. V kolikor boste vstopili v opozorilno območje v okviru nadzorovanega območja bo sistem upočasnil delovanje stroja. V kolikor pa boste vstopili v zaščiteno območje v okviru nadzorovanega območja pa bo sistem ustavil delovanje stroja. Ob tem pa lahko sistem na vstop opozori z zvočnim signalom.

Izkoristite ultrazvočni varnostni sistem USi Safety

Zaznavajte prilagodljivo in brez slepih con

Kontroler ima dva vhoda za do dve oddaljeno postavljeni miniaturni ultrazvočni glavi., ter en vhod za senzor temperature. Hitrost širjenja ultrazvoka in s tem natančnost meritve oddaljenosti se spreminja glede na temperaturo okolice in je potrebno zaradi visokih varnostnih zahtev in zahtevane natančnosti kompenzirati spremembo hitrosti širjenja ultrazvoka glede na spremembe temperature. Ultrazvočni varnostni sistem zaznava praktično brez slepih con, ter v eliptičnem zvočnem polju s +/-17° horizontalno, +/-5° vertikalno (ozr. horizontalna/vertikalna vrednost odvisna od postavitve ultrazvočne glave), ter razdaljo do 2,5 metra.

Dosezite najvišjo raven varnosti

Kontroler ima 6 izhodov, po tri za vsako ultrazvočno glavo, od tega sta pri vsaki dva varnostna izhoda OSSD, preko katerih kontroler skrbi za ustrezno varnostno delovanje glede na normo ISO 13849-1, kategorijo 3, PL d. Ta dva ozr. v primeru dveh ultrazvočnih glav štirje OSSD varnostni izhodi omogočajo različne režime delovanja varnostnega sistema, tako opozarjanje, upočasnjeno delovanje ali ustavljanje stroja glede na nastavitve pri OSSD varnostnih in signalnih izhodih.

Zaščita oseb v industriji 4.0 in zaznavanje brez slepih con z ultrazvočnim senzorjem Mayser USi Safety
Prikaz različnih con pri zaščiti oseb v industriji 4.0

Nastavite delovanje potrebam vaše aplikacije

Pri prvem režimu delovanja je celotno nadzorovano območje hkrati zaščitno območje in vstop v to območje pomeni ustavitev stroja.  Pri tem se oba OSSD varnostna izhoda odpreta, signalni izhod pa se sklene in omogoči npr. zvočno opozorilo. Pri drugem režimu delovanja je nadzorovano območje razdeljeno na bližje zaščiteno območje in oddaljenejše opozorilno območje. Tudi v tem režimu sta oba OSSD varnostna izhoda vezana na zaščitno območje in se ob vstopu v to oba razkleneta, medtem ko je signalni izhod vezan na oddaljenejše opozorilno območje in se ob vstopu v to območje sklene in omogoči počasnejše gibanje stroja in/ali zvočno opozorilo. Več ultrazvočnih varnostnih sistemov je možno povezati med sabo, pri čemer je eden Master, ostali pa so Slave in se med seboj sinhronizirajo.

Priprava zaščitnega območja predstavlja pomembnejši segment varnostne rešitve, pomoč pri tej pa so predstavljeni izračuni in navodila za primer statičnega ali mobilnega (AGV) stroja, validacija s testnimi vzorci v skladu z  ISO 13855 (“Safety of machinery; Positioning of safeguards with respect to the approach speeds of parts of the human body”) ter programska oprema za ustrezne nastavitve, postopke učenja za konfiguracijo nadzorovanega območja, testiranja, zagon in izpise verifikacijskih protokolov.

Želite izvedeti več o ultrazvočnih varnostnih sistemih USi Safety?

Specifikacije ultrazvočnega varnostnega sistema

Merilna metodaUltrazvok, impulz-echo, kompleksna metoda z nadzorom merilne poti (meritev amplitude) in meritvijo oddaljenosti (čas, kompenziran s spremembo temperature)
Uporabljeni standardiIEC 60947-5-2, IEC 60204-1
Varnostna kategorijaEN ISO 13849 Category 3 PL d
Delovna temperaturaod -10 °C do +50 °C
IEC 60529: Stopnja zaščite
KontrolerIP65
Ultrazvočna glavaIP69K
Frekvenca ultrazvokatip. 103 kHz
Geometrija zvočnega polja±17° / ±5°
Frekvenca meritve33 Hz
Odzivni častip. 100 ms (pri treh enakih rezultatih meritve)
Razdalja za meritvetip. 200 cm
Resolucija1 cm
Tip priključkaM12 plug-in konektor
Priključna napetost USDC 21 do 28 V
Vhodni tok150 mA (kontroler z dvema ultrazvočnima glavama, brez izhodnih vezij)
Porabamaks. 3.6 W
OSSD izhodi kot varnostni izhodi2 OSSD za vsako varnostno glavo, predstavlja 2 x 2 varnostni PNP polprevodniški izhod, vsak s 150 mA, z zaščito pred kratkim stikom, križno nadzorovano
Izhodi OUT kot signalni izhodi1 izhod za vsako varnostno glavo, predstavlja in 2 x 1 PNP polprevodniški izhod, vsak s 150 mA
Vmesnik / programska opremaUSB 2.0

Zaščita oseb v industriji 4.0 z ultrazvočnim varnostnim sistemom USi Safety

Certificirana zaščita v Industriji 4.0

ISO 13849-1:2015 je standard za načrtovanje varnih strojev, kar vključuje varnostne zahteve in smernice za načrtovanje in integracijo varnostnih delov krmilnega sistema, vključno z načrtovanjem programske opreme. Standard je zelo pomemben za razvijalce, konstruktorje, načrtovalce strojev in varnostne inženirje na področju varnosti in zdravja pri uporabi strojev.  Stopnja delovanja (PL – performance level) po tem standardu je oznaka, ki določa sposobnost varnostnega sistema izvesti varnostno funkcijo v predvidenih pogojih. Parameter PL pove, kakšna je zmožnost varnostnega krmilnika, da realiziramo krmilno funkcijo varovanja, da z njo dosežemo pričakovano zmanjšanje tveganja. Varnostni krmilnik (SRP/CS ozr. Safety-Related Part of a Control System) je tisti del krmilnega sistema stroja, ki se odziva na varnostne vhodne signale in generira izhodne signale za namene varovanja.

Ultrazvočni varnostni senzor Mayser USi safety je s certifikatom ISO 13849-1:2015, kategorija 3, PL d dosegel izredno visok nivo varnosti in je s tem edini certificiran ultrazvočni varnostni sistem v svetu za zaščito. S tem zaščita v Industriji 4.0 dosega nove mejnike in tako vam in vašim zaposlenim omogoča razvoj novih aplikacij.

Želite izvedeti več o Industriji 4.0?

Zaščita v Industriji 4.0 po standardu ISO 13849-1:2015

Podatki za določitev stopnje delovanja PL po ISO 13849-1:2015 so:

  • kategorija, možne vrednosti so B, 1, 2, 3, 4. USi safety je v kategoriji 3. Pri kategoriji 3 morajo biti varnostni elementi zasnovani tako, da odpoved ne pomeni izgube varnostne funkcije. Kadar se zazna odpoved, se posamezna varnostna funkcija še vedno izvede, medtem ko bi kopičenje zaznanih odpovedi lahko privedlo do izgube varnostne funkcije.
  • faktor MTTFd (srednja vrednost časa do nevarne odpovedi ozr. angl. mean time to dangerous failure). Pri stopnji delovanja PL d (USi safety) je srednji MTTFd za vsak kanal med 10 in 30 let, medtem ko je visok MTTFd za vsak kanal med 30 in 100 leti.
  • faktor DC (diagnostic coverage), ki predstavlja pojem »prepoznavanja napak« in je razmerje med vsemi zaznanimi napakami, ki lahko povzročijo nevarno stanje, in vsemi možnimi napakami ter možnostjo, da efektivno zaznamo in odpravimo napake, ki nastanejo v sistemu. Nizek nivo DC je med 60% in 90%, srednji pa med 90% in 99%.

Zaščita v Industriji 4.0 je s senzorjem USi safety certificirana za kategorijo 3, PL d, kar pomeni verjetnost nevarne odpovedi na uro v vrednosti med  10-7 in 10-6.

Želite dodatne informacije?

Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.

Z veseljem vam bomo svetovali in pomagali izbrati optimalno rešitev.

Kako Vam lahko pomagamo?

Strinjam se s politiko:

Zaščita oseb v industriji 4.0

Preberite sorodne novice:

Kolaborativni robot z varnostnim senzorjem dotika Airksin

Kolaborativni robot, po dostopni ceni z opremo Airskin

,

Kolaborativni robot še nikoli ni bil tako dostopen. Varnostni senzorj dotika Airskin bo obstoječega robota spremenil v kolaborativnega ali nadgradil varnost

Varnostni modul Schmersal s funkcijo za varno ustavitev

,

Varnostni modul Schmersal vam je sedaj na voljo v dveh večfunkcijskih modelih, s katerimi boste zagotovili varnost in spremljali nevarno gibanje stroja.

Varnostni senzor dotika AIRSKIN

,

Varnostni senzor dotika Airskin, ki bo z nadtlakom v zračni blazini, nameščeni na površini robota nudil pasivno zaščito katerega koli sodelujočega robota.

Zaščita oseb v industriji 4.0

Zaščita v Industriji 4.0

, ,

Zaščita v Industriji 4.0 z ultrazvočnim varnostnim sistemom Mayser za najvišjo raven varnosti v obdobju rasti robotizacije

Radarski varnostni sistem INXPECT

,

Radarski varnostni sistem INXPECT LBK je prva rešitev za varovanje ljudi, ki s pomočjo radarskih varnostnih senzorjev dosega nivo varnosti SIL2/Pld